Biosimilaarit ovat kustannustehokas vaihtoehto biologiseksi lääkkeeksi

Biosimilaarien myötä suurempi joukko potilaita saa tehokasta hoitoa pienemmillä lääkekustannuksilla.

Biosimilaarit ovat biologisia lääkkeitä, jotka ovat kliinisesti samankaltaisia biologisen alkuperäislääkkeen kanssa. Molempien lääkkeiden vaikuttava aine on sama, mutta sen versio on eri.

Käytössä biosimilaarit ovat yhtä tehokkaita, turvallisia ja laadukkaita kuin alkuperäislääkekin ja niitä koskevat samat annostusohjeet ja varoitukset kuin alkuperäislääkettä. Biosimilaari ei ole kuitenkaan geneerinen eli rinnakkaislääke alkuperäisvalmisteelle.

Suomen markkinoilla on tällä hetkellä kolme Orionin biosimilaaria, joita käytetään muun muassa tulehduksellisten suolistosairauksien, reuman ja psoriasiksen hoitoon.

Biosimilaari laskee lääkekustannuksia ja tuo lisää hoitovaihtoehtoja

Biologiset lääkkeet ovat tehokkaita, mutta niiden haasteena on korkea hinta. Vuonna 2017 kymmenestä Suomen eniten myydystä lääkeaineesta kahdeksan oli biologisia. Se kertoo lääkeaineiden kalleudesta, mutta myös kasvavista käyttäjämääristä.

Koska biosimilaarien tuotekehitys perustuu pitkälti alkuperäisvalmisteesta saatuun tietoon, biosimilaarien hinta on huomattavasti halvempi kuin alkuperäisvalmisteen hinta patenttisuojan ollessa voimassa. Myös laki edellyttää, että ensimmäinen lääkekorvausjärjestelmään hyväksyttävä biosimilaari on vähintään 30 prosenttia halvempi kuin alkuperäislääke, mikäli sille halutaan Kela-korvattavuus.

Koska biosimilaari on käytännössä samankaltainen kuin alkuperäinen biologinen lääke, mutta hinnaltaan halvempi, on sen kustannusvaikuttavuus suurempi. Biosimilaarilla voidaan siis hoitaa suurempi potilasjoukko samoilla kustannuksilla ja lisätä näin terveyttä.

”Lisäksi biosimilaarien käytöllä saavutettavilla säästöillä mahdollistetaan uusien hoitojen käyttöönotto”, terveystalousasiantuntija Akseli Kivioja toteaa.

Biosimilaarin markkinoille tulo alentaa myös alkuperäislääkkeen hintaa, mikä omalta osaltaan laskee lääkekustannuksia ja tuo potilaille enemmän hoitovaihtoehtoja.

Biosimilaareista hyviä kokemuksia tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa

Suomessa biosimilaareja on käytetty HUSissa muun muassa tulehduksellisten suolistosairauksien eli haavaisen paksusuolentulehduksen ja Crohnin taudin hoitoon. Molemmat ovat sairauksia, jotka puhkeavat tyypillisesti nuorena, noin 20-30-vuotiaana eikä niihin ole parantavaa hoitoa. Tästä syytä ne kuormittavat sekä terveydenhuoltoa että yksilöä huomattavan paljon, joten niihin tarvitaan hyviä hoitoja.

Tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät Suomessa ja muissa länsimaissa jatkuvasti ja tällä hetkellä noin 48 000 suomalaista sairastaa näitä tauteja. Potilasmäärä kasvaa noin 2000 potilaalla vuodessa. Biologisia lääkkeitä on käytetty tulehduksellisten suolistosairauksien hoitamiseen jo parikymmentä vuotta, mutta käytön haasteena on ollut niiden hinta. Kun ensimmäiset biosimilaarit tulivat markkinoille, HUS otti ne heti käyttöönsä.

”Meillä oli pitkäaikainen kliininen kokemus biologisten lääkkeiden käytöstä, joten olimme varmoja, että olisimme huomanneet, jos biosimilaarit eivät olisi olleet yhtä tehokkaita ja turvallisia lääkkeitä”, dosentti Perttu Arkkila kertoo.

Myös tutkimukset osoittivat, että biosimilaari on lääkepitoisuudeltaan, sivuvaikutuksiltaan ja teholtaan yhtä hyvä kuin alkuperäislääke. Potilaiden elämänlaatukin säilyy yhtä hyvänä.

”Biosimilaarit mahdollistavat laajemman potilasjoukon hoitamisen”, Arkkila tiivistää.

 

Teksti: Suvi Huttunen

 

13.2.2019