Antibioottien väärinkäyttö on vakava uhka

Antibioottien käyttö on parin vuosikymmenen ajan lisääntynyt kiihtyvällä vauhdilla maailmanlaajuisesti, ja samalla on kasvanut antibioottiresistenssi. Monessa tapauksessa CRP-mittaus ennen kuurin aloittamista estäisi turhan käytön.

Antibiootit suojelevat elämää, mutta niiden väärinkäyttö vie hoidolta tehon ja aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. ”Antibioottien arvioidaan kasvattaneen elinikäämme jopa 20 vuodella ja ne ovat välttämättömiä esimerkiksi leikkauksissa. Antibioottiresistenssi  aiheuttaa jopa 700 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman vuosittain maailmanlaajuisesti ja siksi on tärkeää, että turhat antibioottikuurit karsitaan”, sanoo tuotepäällikkö Minna Ekoluoma Orion Diagnosticalta.

Antibiootteja määrätään vielä liian helposti

Resistenssi johtuu siitä, että bakteerit ovat muuntautuneet kykeneviksi vastustamaan antibiootteja. Tähän on myötävaikuttanut antibioottien liian runsas käyttö, sekä kuurien jättäminen kesken tai annosten ottaminen liian pieninä. Ihmisten lisäksi myös tuotantoeläimille on määrätty runsaasti antibiootteja, jopa muuhun kuin lääkintätarkoitukseen.

”Antibioottiresistenssi korreloi vahvasti antibioottien käytön määrän kanssa”, toteaa Orion Diagnostican markkinointijohtaja Gabriella von Flittner.

Kun antibiootit eivät enää tehoa, muuten yksinkertaista hoitoa ei ehkä enää olekaan tarjolla. ”Ongelmaa kasvattaa se, että uusia antibiootteja ei enää juuri tule markkinoille.

Vakaviin infektioihin kuten esimerkiksi tuberkuloosiin ei enää löydy tehokkaita antibiootteja, sillä moniin niistä on muodostunut resistenssi”, von Flittner sanoo.

Liikakäytöstä on elimistölle myös suoraa haittaa. Antibiootti ei valitse eliminoitavakseen vain tiettyä haitallista bakteeria, vaan käytön yhteydessä häviää aina myös elimistön vastustuskykyä vahvistavia bakteereita. Tämän vuoksi antibioottikuurien yhteyteen suositellaan maitohappobakteereita.

 

CRP-mittaus avuksi päätöksentekoon

Antibiootit ovat elintärkeitä lääkkeitä ja siksi on tärkeää, että niitä käytetään vain, kun ne ovat välttämättömiä potilaan hoidon kannalta. Lääkäri tekee hoitopäätöksen potilaan oireiden perusteella ja CRP-tulos auttaa häntä arvioimaan antibioottihoidon tarvetta. ”Kun CRP-tulos on yli 100 mg/l, antibiootit tulee pääsääntöisesti aina ottaa käyttöön”, selventää von Flittner.

CRP-mittaus onnistuu helposti lähitestauslaitteella, joka mittaa CRP-arvon sormenpäästä saatavasta veritipasta kahdessa minuutissa. ”Tällainen laite tulisi olla käytössä kaikilla terveysasemilla. Selkeä mittaustulos auttaa lääkäriä myös perustelemaan potilaalle, miksi antibiootteja ei tarvita”, Ekoluoma toteaa.

Orion Diagnostica valmistaa CRP-mittaukseen QuikRead-järjestelmää, joita on viety jo 60 maahan yhteensä 50000 kappaletta.

 

Tutustu Orion Diagnostican uuteen antibioottiresistenssistä informoivaan verkkosivustoon: http://www.tackleamr.com/.

 

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella

13.11.2017