Potilasturvallisuus edellä

Orion kohtasi syksyllä 2017 – satavuotispäivänsä tienoilla – erittäin haastavan tilanteen. Sen käyttämän lääketukkukaupan operatiiviset ongelmat vaaransivat lääketoimitukset Suomessa.

 

Orionin virallista 100-vuotissyntymäpäivää vietettiin 21.9.2017 haastavassa tilanteessa: Orionin käyttämän lääketukkukauppa Oriolan uuden toiminnanohjausjärjestelmän haasteet vaaransivat lääketoimitukset tavalla, jollaista ei ole kohdattu 2000-luvulla.

Saimme apteekeista tiedon toimitusongelmista nopeasti järjestelmän käyttöönoton jälkeen ja aloimme välittömästi pohtia toimenpiteitä. Tärkein tavoitteemme oli varmistaa potilasturvallisuus tässä erittäin poikkeuksellisessa tilanteessa.

Ennätysajassa solmimme väliaikaisen jakelusopimuksen Tamron kanssa potilasturvallisuuden kannalta kriittisille valmisteille. Mukana olivat ensimmäisenä kaikki yleisesti käytettävät lääkkeet, joissa olemme ainoana toimittajana Suomessa. Myöhemmin jakeluyhteistyötä laajennettiin myös tukkuliikkeen Medifoniin ja Magnum Medical Finlandiin. Nämä kaikki toimijat tukevat nyt edelleen Orionin resepti- ja itsehoitotuotteiden jakelua Suomessa.

Paula Rytilä on Orionin lääketieteellinen johtaja.

Myös Orionin kotimaisen Salon tehtaan merkitys korostui kriisin aikana. Se mahdollisti hetkellisesti suorien toimitusten tekemisen sairaaloihin ja tukkuliikkeen ohittamisen kriittisten lääkkeiden osalta. Salon tehtaalla ja varastossa uurastettiin, jotta tuotteet on saatu toimitettua muuten kuin Oriolan kautta. Pidimme tiivistä yhteyttä kaikkiin Suomen sairaaloihin ja kriittisten lääkkeiden osalta katkoksia ei ole ollut.

Me Orionissa teimme kaiken minkä voimme, jotta Oriolan jakeluongelmien vaikutukset saataisiin minimoitua. Olemme saaneet asiaan liittyen huolestuneita yhteydenottoja, sillä moni potilas on luullut, että Oriola kuuluisi yhä Orion-konserniin. Näin ei ole ollut vuoden 2006 jälkeen, vaan Oriola on ollut täysin oma itsenäinen yhtiönsä viimeiset yksitoista vuotta. Orion ei omista Oriolan osakkeita.

Onneksi juhlavuoteemme mahtuu paljon myös mahtavia ja hienoja hetkiä. Sen pääteemana on omaishoitotyön tukeminen. Orion on viimeisen kolmen vuoden aikana tukenut omaishoitotyötä Omaishoitajat ja läheiset -liiton kautta. On ollut hienoa saada tehdä yhteistyötä omaishoitajien kanssa juhlavuotena ja tukea heidän arvokasta työtään.

Paula Rytilä
Orionin lääketieteellinen johtaja

27.10.2017