Orion työskentelee edelleen lääkejakelun normalisoitumisen eteen

6.11. | Orionin käyttämän lääketukku Oriolan jakelussa on ollut haasteita uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton yhteydessä. Orion on tehnyt kaikkensa, jotta haitat tukkuliikkeen toimitusvaikeuksista ovat olleet mahdollisimman vähäiset.

Tällä hetkellä Tamron jakelussa on edelleen 100 potilasturvallisuuden kannalta kriittistä lääkettä. Magnum Medical Finlandin jakelussa on 21 itsehoitolääkettä ja geneeristä lääkettä.  Lisäksi Medifonissa on tällä hetkellä jakelussa 68 Orionin itsehoitotuotetta.  Nämä järjestelyt ovat väliaikaisia, jotta lääkkeiden saatavuus on saatu paremmalle tasolle.

”Heti kun tieto syyskuun alussa tukkuliikkeen toimitusvaikeuksista tuli, ryhdyimme aktiivisesti toimimaan, jotta potilasturvallisuus ei vaarantuisi”, lääketieteellinen johtaja Paula Rytilä kertoo.

Orion soitti välittömästi kriisin käynnistyttyä läpi kaikki sairaalat ja tiedusteli niiden tilannetta. Jotta ihmishenkiä turvaavien kriittisten lääkkeiden jakelu ei vaarantuisi, Orion päätti hetkellisesti toimittaa suoraan omilta tehtailtaan sairaaloihin lääkkeitä. Kotimaisen Salon tehtaan merkitys korostuikin kriisin aikana. ”Meidän piti varmistaa, että tuotteitamme on koko ajan saatavilla. Onneksi Orionilla on omat tehtaat ja varasto Salossa sekä tukkukauppalupa toimiluvassamme. Se mahdollisti suorien toimitusten tekemisen ja tukkuliikkeen ohittamisen”, Orionin laatujohtaja Päivi Järvelä toteaa.

Tämänkin jälkeen Orion on ollut jatkuvasti yhteydessä sairaaloihin ja varmistanut, onko niillä tarvetta suoratoimituksiin. Orion on myös seurannut päivittäin Oriolan toimitusten etenemistä etenkin potilasturvallisuuden kannalta kriittisten lääkkeiden osalta, jotta koko Suomessa on varmasti koko ajan lääkkeitä.

Tilanteen hoito on työllistänyt kymmeniä eri toiminnoissa olevia orionilaistia, jotta varajärjestelmiä on pystytty ylläpitämään tilanteen pitkittyessä. ”Potilasturvallisuuden varmistaminen on meille ensiarvoisen tärkeää. Olemme työskennelleet tiiviisti myös lääkeviranomaisten kanssa, ja informoineet Fimeaa näistä muutoksista. Kriisin keskellä olemme pyrkineet osaltamme vaikuttamaan lääkkeiden toimituksiin, jotta lääkkeet eivät lopu”, Rytilä vakuuttaa.