Omaishoitajaäiti Minna: "Vertaistuesta voimia arkeen"

Omaishoitajana toimiminen vaatii jaksamista. Vertaisten tuki voi olla kullanarvoinen voimavara, jonka avulla työtä jaksaa tehdä päivästä toiseen.

”Aatun täytettyä neljä vuotta huomasimme kehityseroja muihin lapsiin nähden. Pojalla havaittiin erilaisia neurologisia häiriöitä sekä laaja-alainen kehitysviive”, omaishoitajaäiti Minna Mäenpää kertoo.

Minna Mäenpään perheeseen kuuluvat 17-vuotiaaksi varttuneen Aatun lisäksi 15-vuotias Aaro, 14-vuotias Aleksi ja aviomies sekä Iines-koira. Mäenpää on toiminut omaishoitajana noin 13 vuotta. Myös kahdella nuoremmalla pojalla on puheen- ja kielenkehityksen erityisvaikeuksia.

Arki on ennakointia

Toistaminen, mallittaminen ja tilanteiden ennakointi kuuluvat Mäenpään perheen arjen toimiin. Jatkuva suunnittelu tuntuu joskus raskaalta.

”Aatu ei ehkä saa vetoketjuja tai ulko-ovea auki, avaamattoman maitopurkin kanssa voi olla ongelmia sekä rahan- ja ajankäytössä haasteita. Tällaisia asioita on vaikeaa kuvailla ulkopuolisille”, Minna Mäenpää toteaa.

Äiti suree sitä, että lapsen pitäisi saada iloa osaamisesta. Siksi on tärkeää auttaa alkuun, mutta antaa tehdä itse loppuun, jotta oppii ja iloitsee taidoistaan. Koska omaishoitaja on lapsen arjessa paikalla, on tällainen yhdessä opettelu mahdollista.

Elämää helpottavia asioita

Nyt Aatu asuu itsenäisesti viikot Järvenpäässä, Validian oppilaitoksessa opiskellen logistiikkaa. Itsenäistymisen mahdollisuus on tärkeää nuorelle. Minna Mäenpää haaveilee myös kokopäiväisen työn aloittamisesta, jos Aatun opiskelu ja oma elämä alkavat sujumaan.

Mäenpää toivoo omaishoitajille ja heidän perheilleen myös henkistä tukea. Tukien saamisen pitäisi olla automaattisempaa ja järjestelmällisempää yhtenäisesti koko maassa. Potilasyhdistykset voisivat tukea enemmän myös omaishoitajia.

Yhdistystoiminnassa Minna Mäenpää on aktiivinen. Paikallinen omaishoitajayhdistys tarjoaa vertaistukea, josta saa voimia eteenpäin.

”Omaishoidon vertaistukiryhmiin ovat kaikki tervetulleita. Meillä on ryhmässä ollut hyvinkin erilaisia omaishoitajia. Osa hoitaa vanhempaansa, osa lastaan ja hoidettavillakin on hyvin erilaisia tarinoita. Tunnelma on lämmin ja välitön”, Mäenpää kuvailee.

Vaikka lähimmäisestä huolehtiminen itsessään on Mäenpäälle tärkein tehtävä, kannattaa omaishoitajan virallista nimikettä hakea.

”Omaishoitajien työn arvoa ja tuntemusta pitäisi nostaa. Se onnistuu vain omaishoidosta puhumalla ja virallisen omaishoitosopimuksen tekemällä. Ja kuuluuhan omaishoitajalle myös pieni eläke sekä tapaturmavakuutus”, Mäenpää muistuttaa.

Minna Mäenpään neuvot omaishoitajaksi aikovalla:

  • Kyseenalaista asioita, ota selvää vaikka Omaishoitajayhdistyksen kautta
  • Lue sopimusteksti tarkkaan, vaadi itsellesi kuuluvat sairauslomat
  • Älä ole liian vaatimaton, vaan pidä huolta itsesi ja hoidettavan oikeuksista
  • Hae vertaistukea, että jaksat itse!
  • Pidä kiinni myös omista harrasteista tai jos mahdollista, työstä – edes osittain