Suomessa huolehditaan itsestä ja lähimmäisestä

Porin SuomiAreenassa heinäkuussa keskusteltiin vilkkaasti niin esiintymislavoilla kuin toreilla ja teltoissakin. Terveyttä, hyvinvointia ja työllisyyttä ruodittiin monesta kulmasta.

”Maistuisiko mehu?”, kysyy rokkari Jyrki69 Orionin telttaan kurkistavalta. Mustanpuhuviin rock-vermeisiin sonnustautunut muusikko tarjoaa raikasta vihreää juomaa.

”Muutaman vuoden olen mehustanut ahkerasti ja tankannut itseeni vitamiineja.”

Jyrki69 tuumii, että tietynlainen yllättävyys voi tuoda vakuuttavuutta.

”Ihmisiä tuntuu kiinnostavan, kun rokkari puhuu terveydestä ja terveiden elintapojen puolesta.”

Terveys ja terveydenhuolto kirvoittivat useita keskusteluja SuomiAreenassa. Esimerkiksi apteekkien asema ainoana lääkkeiden myyjänä nostettiin tikun nokkaan. ”On tärkeää säilyttää luotettava verkosto, josta saadaan lääkkeet turvallisesti koko maassa. Apteekeissa hyvin koulutetut ammattilaiset osaavat neuvoa asiakkaita”, muistutti Orionin lääketieteellinen johtaja Paula Rytilä.

Läheisen asialla

Omaishoitajat ja läheiset -liitto toi SuomiAreenassa esille huoltansa Omaishoitajien jaksamisesta. Suomalaisista jo noin 350 000 toimii läheisensä omaishoitajana ja vain joka kymmenes heistä on tehnyt työstään kunnan kanssa sopimuksen. Näistä sopimushoitajistakaan kaikki eivät saa sitä tukea, mikä heille lain mukaan kuuluisi.

”Esimerkiksi lakisääteisiä vapaapäiviä ei välttämättä pidetä, jos hoidettavalle ei löydy vapaapäivän ajaksi hyviä hoitopaikkavaihtoehtoja”, kertoi Omaishoitajat ja läheiset -liiton toiminnanjohtaja Marja Tuomi.

Tuomi korostaa, että vapaat ja muu tuki, kuten omaishoitajien valmennus on tärkeää hoitajan jaksamisen kannalta. ”Mikäli omaishoitajaa ei tueta ajoissa, pian taloudessa saattaa olla kaksi avun tarvitsijaa.”

Kuhniminen käy kalliiksi

Porin kaupungintalon takapihalla, puiden rauhallisessa katveessa yleisö sai kuunnella muun muassa neurologi, unitutkija Markku Partisen kokemuksia unihäiriöiden hoidosta.

”Unihäiriöihin suhtaudutaan Suomessa leväperäisesti ja hoitoon pääsyssä voi olla kohtuutonta viivettä.”

Partinen toivoo helpotusta sote-uudistuksesta. ”Kannattaa pohtia, tuleeko halvemmaksi esimerkiksi antaa uniapneasta kärsivälle saman tien tarpeelliset apuvälineet kotiin, vai odotuttaa häntä ensin sairaslomalla kolme kuukautta. Suomessa väsymys aiheuttaa vuodessa 30-40 miljoonan euron kustannukset pelkästään liikenneonnettomuuksina.”

Suomi oppii

Partinen on mukana Helsingin uniklinikan ja Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa, jossa on jo tehty kiinnostavia havaintoja siitä, että 60-vuotias on usein parempi valvomaan kuin 30-vuotias. ”Tämä merkitsee, että  EU:n kaavailemat tiukennukset ajolupiin tulisi harkita uudelleen.”

Naapurilavalla keskusteltiin robotiikasta. ”Tarvitaan monitieteisyyttä, jotta mahdollisuuksista saadaan enemmän irti. Jo nyt nanorobotti voidaan lähettää elimistöömme tekemään diagnooseja tai annostelemaan lääkettä”, kommentoi kansanedustaja Sanna Lauslahti.

Orionin teltalla kyseltiin päivän mittaan useaan otteeseen, miten suomalaisella lääkeyrityksellä menee. Paula Rytilä totesi, että luottamus kotimaista tutkimusta ja yritystoimintaa kohtaan on vahva. ”Esimerkiksi syöpähoidot Suomessa ovat kansainvälisesti vertailtuna huippuluokkaa. Toivottavasti pystymme säilyttämään tämän tason.”

Tutustu Orionin tekemään hyvinvointitutkimukseen

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella
Kuva: Rami Marjamäki

 

22.7.2016