Orion yhdessä Omaishoitajat ja läheiset -liiton kanssa SuomiAreenassa: Omaishoitajina on myös nuoria

Orion ja Omaishoitajat ja läheiset -liitto herättelivät SuomiAreenassa keskustelua omaishoitajuudesta. Suomessa on monenlaisia omaishoitotilanteita, ja moni omaishoitaja jää ilman tarvitsemaansa tukea.

Porin SuomiAreenan tarjonta oli tänä vuonna erityisen runsasta, kunnioittaen Suomen 100-vuotisjuhlintaa. Myös Orion täyttää syksyllä 100 vuotta ja juhlistaa merkkivuottaan muun muassa kolmivuotisella yhteistyöllä Omaishoitajat ja läheiset -liiton kanssa. Nyt on käynnissä tämän yhteistyön kolmas vuosi.

Osana SuomiAreenan tapahtumia Orion ja Omaishoitajat ja läheiset -liitto järjestivät paneelikeskustelun aiheella: Katsooko peilistä omaishoitaja? – Omaishoidon monet kasvot Jangsterista senioriin. Moni liukuu omaishoitajaksi vähitellen, kun esimerkiksi ikääntyvä puoliso alkaa kaivata yhä enemmän apua päivittäisissä toimissaan. Mutta on myös paljon heitä, jotka muuttuvat omaishoitajiksi silmänräpäyksessä, esimerkiksi onnettomuuden tai sairauskohtauksen vietyä läheisen toimintakyvyn.

Orionin toimitusjohtaja Timo Lappalainen totesi, että omaishoito koskettaa jossakin vaiheessa lähes jokaista. ”Orionilla on paljon liittymäpintaa terveydenhuollon toimijoihin, joten pystymme viemään viestiä omaishoitajien tilanteesta myös ammattilaisille.”

 

Huoltosuhde päälaellaan

Paneeliin osallistunut Kirsi Hokkila toimi vanhempiensa omaishoitajana käytännössä koko nuoruutensa, vaikka ymmärsi tämän vasta jälkikäteen, aikuisena. ”Olin tokaluokkalainen, kun äitini sairastui MS-tautiin. Muuttuvista tilanteista oli vain selvittävä sitä mukaa kun niitä tuli eteen.”

Hokkila korostaa, että lapsen tai nuoren harteille ei saa vierittää vastuuta avun hakemisesta. Omien kokemustensa jälkeen hän toteaa, että ei ole asiaa, josta ei selviytyisi. ”Äitini oli vahva, taistelija. En halua olla yhtään vähemmän vahva.”

Kaikki lapset ja nuoret eivät ole yhtä vahvoja ja tilanteet ovat erilaisia. Lapsi voi joutua vaikeiden valintojen eteen ja jättää jopa koulupäiviä väliin, kun vanhempi tarvitsee apua. Vanhempien sairastuttua lapsi voi myös päätyä huolehtimaan nuoremmista sisaruksistaan.

 ”Haluan vaikuttaa siihen, että omaishoitotilanteissa elävät lapset saisivat tukea”, Hokkila sanoo.

 Omaishoitajat ja läheiset -liitolla on käynnissä Jangsterit-hanke, jonka tarkoitus on löytää ja auttaa alle 18-vuotiaita, jotka hoitavat omaisiaan. ”Kun hoidetaan vakavasti sairastuneen asioita, saattaa jäädä tarkistamatta, kuka sairastunutta hoitaa ja miten hän selviytyy”, totesi liiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen.

Itsekin omaishoitajana toimiva Kiljunen tietää kokemuksestaan sosiaalityössä, että alaikäisten lasten tilannetta voi olla vaikeaa selvittää. ”Perheissä saatetaan pelätä, että selvittäminen käynnistää lastensuojelutoimenpiteet.”

 

Suomalaiset hoitavat läheisiään paljon

Läheisen hoiva koetaan usein itsestäänselvyytenä. Suomalaiset auttavat toisiaan usein oman jaksamisensa rajoilla, kaikessa hiljaisuudessa. Monella on iso kynnys hakea itselleen apua.

”Omaishoitajien asia nousee esille monin tavoin. Omaishoitajien jaksaminen on vakava kysymys, erityisesti kun kyseessä ovat lasten oikeudet”, totesi Annika Saarikko, joka oli juuri edellispäivänä aloittanut työnsä perhe- ja peruspalveluministerinä.

Jos nuori pystyy hoitamaan samalla koulunsa, ulospäin asiat saattavat näyttää olevan kunnossa. ”Kympin tyttöjen ahdinko jää helposti huomaamatta”, totesi juontajana toiminut Baba Lybeck.

Jos hoidettava on riippuvainen omaishoitajastaan ympäri vuorokauden, hoitajakin uupuu. Kuntien tulee tarjota sopimuksen tehneille omaishoitajille kaksi vapaapäivää kuukaudessa, mutta usein tämä jää toteutumatta. Voi esimerkiksi olla, että ei ole tarjolla sopivaa hoitopaikkaa, jonne hoidettavan rohkenisi jättää. Monessa tapauksessa kaivattaisiin apua ennen kaikkea kotiin.

“Hoidon hyvään kehittymiseen tarvitaan infrastruktuuria. Miten voi olla, ettei yksityiseltä sektorilta ole löytynyt enempää palveluinnovaatioita. Tarvitaan sekä inhimillistä että taloudellista näkökulmaa”, Lappalainen kommentoi.

 

Helpotusta omaishoitajan päivään

Keväällä avautui helppo tapa keventää omaishoitajien arkea. Välittämö100.fi on Orionin sekä Omaishoitajat ja läheiset -liiton yhdessä tarjoama verkkopalvelu. Sen kautta suomalaiset yksityishenkilöt ja yritykset voivat lahjoittaa erilaisia palveluja Omaishoitajat ja läheiset -liittoon kuuluville omaishoitajille.

Moni omaishoitaja ilahtuisi esimerkiksi risteily- tai liikuntalahjakortista tai määräaikaisesta lehtitilauksesta. Ja jos auttaa mielellään pihatöissä tai siivouksessa, myös näitä voi tarjota Välittämö100:n kautta.

Rokkari Jyrki69 on ehtinyt kokeilla Välittämö100:n toimivuutta. ”Lahjoitin sitä kautta lippuja bändimme 69Eyesin keikalle.” Jyrki69 kertoi Välittämö100:sta lisää Porissa Orionin ja Omaishoitajat ja läheiset -liiton teltalla poikenneille.

Myös Timo Lappalainen oli ehtinyt testata verkkopalvelua. ”Laitoin teatterilippuja saataville. Hyvin toimii. Kiinnostuneita löytyi erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Toivottavasti joku saa koko päivän vapaaksi ja pääsee käymään teatterissa.”

 

Tutustu tarkemmin: välittämö100.fi

 

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella

Kuvat: Rami Marjamäki ja Kapina Productions