Digi tekee lääkäristä valmentajan

Tekoäly tuottaa lähivuosina potilaalle niin hyvää diagnoosia, että lääkärille jää entistä enemmän konsultin rooli.

Markkinoille tulee jatkuvasti älykkäitä terveydenhuollon sovelluksia, joiden avulla voi selvittää omaa hyvinvointiaan häiritsevien oireiden syitä. Voivatpa sovellukset auttaa myös parhaan hoidon löytämisessä. Tämä muuttaa täysin potilaan ja lääkärin kohtaamisen.

Tekoälyyn perustuvat ratkaisut ovat ihmiseen verrattuna ylivoimaisia tietoon perustuvassa kilpajuoksussa. Maailmassa julkaistaan joka vuosi noin 700 000 lääketieteellistä julkaisua ja artikkelia.

”Tietämys kehittyy niin kovaa vauhtia, että yksikään lääkäri ei pysy vauhdissa. Tekoäly sen sijaan pysyy. Lisäksi se tulee sitä viisaammaksi, mitä enemmän ihmiset käyttävät sitä”, sanoo Sitran vanhempi neuvonantaja Madis Tiik.

Tulevaisuudessa potilas ei välttämättä hae lääkäriltä kaikkia vastauksia, vaan henkilökohtaista valmennusta siihen, mitä tietoa on järkevää käyttää ja mitä hoitomahdollisuuksia on olemassa.

Uudessa roolissa lääkäriltä vaaditaan nykyistä enemmän kommunikaatiota ja kykyä käyttää työkaluja.

”Terveydenhuollon asiakkaiden puolestaan pitää ottaa jatkossa enemmän vastuuta itsestään. Monia suuria kansansairauksia voi ehkäistä ja hoitaa elintapoja muuttamalla. Tätä voisi tukea myös vakuutusmaksujen porrastuksella”, sanoo Tiik.

Sitran, Tekesin ja IBM:n yhteistyön tuloksena Suomeen perustettava terveydenhuoltoalan osaamis- ja innovaatiokeskus on suuri mahdollisuus. Muutoksen mahdollisuudet pitäisi huomioida vahvemmin myös suuressa Sote-projektissa.

”Sotessa ei pitäisi tyytyä hienosäätöön, vaan käynnistää vielä nopeammin uusia innovatiivisia palveluita,” Tiik sanoo.

Etädiagnostiikka ja videoyhteydet mahdollistaisivat jo nyt lääkärikeskeisen ajattelun purkamisen. Jos potilaat hoitaisivat enemmän asioita erilaisissa verkkopalveluissa, he voisivat hakea lääkäriltä apua juuri niissä asioissa, joissa lääkärin apu on välttämätöntä.

Teksti: Risto Pennanen